gratis verzending vanaf 6 flessen wijn of 12 flesjes bier

een pleidooi voor vinho verde

Dit artikel gaat over ‘groene’ wijn. In het noorden van Portugal wordt vinho verde geproduceerd. Dit is een pleidooi voor deze interessante, voor velen onbekende, wijn.

 

Wat is het?

De meest voor de hand liggende vraag is waarom deze wijn vinho verde heet, terwijl deze niet groen is. Vinho verde is er in een witte, rosé en rode variant. De verwijzing naar groen heeft niets met kleur te maken. Verde staat in dit geval namelijk voor ‘jong’. Voor de productie van vinho verde worden jonge druiven gebruikt en het advies is om de wijn jong te drinken.

 

Witte vinho verde wordt gemaakt van de volgende, veelal inheemse, druivenrassen:

 • Arinto
 • Avesso
 • Azal
 • Trajadura
 • Loureiro
 • Batoca
 • Alvarinho

 

Rosé en rode vinho verde wordt gemaakt van de volgende, veelal inheemse, druivenrassen:

 • Amaral
 • Borraçal
 • Espadeiro
 • Vinhão
 • Padeiro
 • Alvarelhão
 • Rabo de ovelha
 • Pedral

 

Vinho verde is vaak licht mousserend. Vroeger als gevolg van malolactische gisting, waarbij de oenococcus oeni bacterie het scherpe appelzuur omzet in zachter en soepeler melkzuur. Tegenwoordig wordt malolactische gisting steeds minder toegepast, ten faveure van de fruitigheid van de wijn. Er wordt nu vaak voor een licht bubbeltje gezorgd door een beetje koolzuur aan de wijn toe te voegen.

 

Waar komt het vandaan?

Vinho verde is een Portugese wijn uit één van de grootste wijnregio’s van het land; vinho verde. Het gebied ligt in het Rios Minho gebied in het noordwesten van Portugal. Het gebied strekt zich uit van de Minho rivier aan de noordzijde tot de Douro rivier aan de zuidzijde. Steden als Braga, Porto en Viana do Castelo liggen in het gebied. Het is een groene regio die dankzij de wijnbouw bruist van de economische activiteit.

 

Door de ligging aan zee heerst er een gematigd klimaat in het vinho verde gebied. Het regent er vaak en daardoor is het er zeer groen. De bodem bestaat uit graniet met zand en humus aan de oppervlakte.

 

Hoe smaakt het?

Buiten Portugal is vooral witte vinho verde populair. Uiteraard kan de smaak van witte vinho verde per wijn verschillen. In zijn algemeenheid kan gezegd worden dat de wijn een fris karakter heeft. Verder een lichte body, een relatief laag alcoholpercentage en hoge zuurgraad. In de neus vind je tonen van citrus zoals citroen, grapefruit en limoenrasp. Maar ook gele appel, perzik en witte bloesem.

 

Een uitzondering is de wat hoger aangeschreven vinho verde op basis van de Alvarinho druif uit de sub-regio Moncão. Het alcoholpercentage is wat hoger en de smaak kenmerkt zich door tropisch fruit, gecombineerd met een mooie zuurgraad. Deze wijn is een interessant alternatief voor liefhebbers van Riesling.

 

Wanneer drink je het?

Witte vinho verde is een perfecte zomerwijn. Zeker als je eens iets anders wil dan de gebruikelijke prosecco, cava of Provence rosé. Door zijn frisse fruitigheid en relatief laag alcoholpercentage leent de wijn zich uitstekend om op een terrasje of in de tuin van te genieten. Witte vinho verde combineert perfect met gerechten waar koriander en/of limoen in voorkomt. Zoals bijvoorbeeld mangosalsa of ceviche. Het combineert ook lekker met een frisse salade en vis, schaal- en schelpdieren.

 

Ben je klaar om ook eens een heerlijk frisse vinho verde te porberen? Denk dan bijvoorbeeld aan de vriendelijk geprijsde vinha verde Estreia. Deze vinho verde is gemaakt van de druivenrassen Loureiro, Trajadura en Arinto. Loureiro zorgt voor hinten van geel fruit. Trajadura zorgt voor citrus en Arinto kan zorgen voor hinten van zowel geel fruit als citrus.

 

Vinha verde Estreia is onder andere te bestellen op: https://www.goedbedoeld.net/collections/wijn/products/vinha-verde-estreia

 

Dit artikel is geschreven door John Dane van Goed Bedoeld (www.goedbedoeld.net). Met Goed Bedoeld deelt hij zijn liefde voor gastronomie. Een deel van de opbrengsten van Goed Bedoeld wordt gedoneerd aan Voedselbanken Nederland.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd