De wijn

Alle wijnen van Goed Bedoeld komen uit Portugal. De Portugese wijnbouw heeft een zeer oude ontstaansgeschiedenis. Volgens verschillende bronnen hebben de Phoeniciërs de eerste druivenstokken in Portugal geïntroduceerd. Daarna hebben de Romeinen ook wijn in Portugal verbouwd. Na de twaalfde eeuw werden er veel nieuwe wijngaarden aangeplant, met zowel inheemse rassen als internationale druiven uit de Bourgogne en andere Franse gebieden. Van het eiland Madeira kwam de moscatel-druif en uit Kreta werd de malvasia geïmporteerd.

Veel Portugese wijnen hebben een herkenbaar karakter. Dit is te danken aan de wijnmakers die gebruikmaken van druivenrassen die buiten Portugal niet of nauwelijks voorkomen. Bijvoorbeeld de Touriga Nacional, die ook gebruikt wordt om port te produceren. De combinatie van klassiek en modern maken Portugese wijnen zo bijzonder. Het klassieke aspect vloeit voort uit het gebruik van de rijke en unieke druivenrassen, veelal met exotische namen. Er worden wel meer dan honderd druivenrassen gebruikt, waarvan de meeste alleen maar in Portugal worden verbouwd.

De Goed Bedoeld wijnen komen uit Alentejo. Eigenlijk is Alentejo een samenvoeging van een aantal kleine wijngebieden. De wijnen van Goed Bedoeld komen uit Evora en Portalegre. Beide gebieden kennen een mediterraan klimaat. Evora kent een bruine, mediterrane bodem met leisteen. Ooit was Evora een beroemd wijngebied. Om onduidelijke redenen leek het tot voor kort bijna te zijn verdwenen van de Portugese wijnkaart. Na een drastische herbeplanting met inheemse druiven, is Evora bezig aan zijn tweede jeugd. De bodem van Portalegre bestaat voornamelijk uit graniet met hier en daar wat leisteen, schilfersteen of kwartsiet. Dit is het noordelijkste gebiedje, in de buurt van de heuvels van de São Mamede, in een rijk beboste omgeving. Bos en reliëf zorgen voor het specifieke microklimaat van Portalegre. Hier wordt vooral rode wijn gemaakt van de aragonez, grand noir, periquita en trincadeira.